Om feat av Kiev fotballspillere ble kjent

Den store patriotiske krigen begynte. Fra de første dagene var Trussevich i hæren. I en av de første kampene ble han såret og fanget. Og det er ikke kjent hvordan hans skjebne ville vært, men leirkommandanten kjente ham som en fange av en berømt fotballspiller. Snart fant Nicholas seg i Kiev okkupert av fascistene. Inntrengerne bestemte seg for å skape en slags illusjon av fredelig liv i byen, som de organiserte en rekke fotballkamper med, med deltagelse av lag bestående av tyske soldater og ukrainske nasjonalister, samt startlaget som representerte bakeriet. I tillegg til Trusevits brødfabrik, jobbet flere andre spillere fra Dynamo Kyiv og Lokomotiv i Kiev.

Først reagerte spillerne negativt på selve ideen om å spille fotball med nazistene og deres medskyldige. Men Nicholas var i stand til å overbevise sine kamerater om at dette er en slags måte å bekjempe fienden, en demonstrasjon som Kiev ikke sendte inn og motstått så godt som mulig. Hver seier i “Start”, defiantly spiller i røde T-skjorter, slår på fiendens rykte og ga styrke til de som fortsatte å kjempe. Suksessen til “Start” kunne ikke hjelpe irriterende okkupanter, så Flakelf-teamet ankom i Kiev, forsterket av profesjonelle fotballspillere. Tyskerne kjempet desperat og ikke foraktet noe. Men Nikolai Trusevich og hans kamerater vant denne kampen, som viste seg å være den siste for mange. Kort etter seieren til “Start” over “Flakelf” ble fotball i Kiev slått av, og spillerne ble sendt til Kurenivsky konsentrasjonsleir.

I januar 1943 ble Nikolai Trusevich og tre kamerater, Nikolai Korotkikh, Ivan Kuzmenko og Alexei Klimenko, skutt. Ifølge en versjon – for forberedelse av flukt, på den andre – for det faktum at en av dem drepte en herdedyr som varetok fangene. Fire fotballspillere ble tildelt (posthumously) med medaljer “For Courage”.

Om feat av Kiev fotballspillere ble kjent takket være forfatteren Lev Kassil. Mange bøker, artikler ble skrevet om fotballkamper i løpet av sommeren i førti sekunder, to filmer ble laget. Nikolai Trusevits rolle ble spilt av skuespillerne German Yukhtin og Sergey Bezrukov.